Info

u fazi popunjavanja

Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

apap EU kulture programme

Kultura promjene

New Sax Quartet (HR) & Amstel Quartet (NL)

LIP.
2
Sub
2. Lipanj 2012.
Subota u 21:00
Teatar &TD - Velika

Za kraj sezone Muzički salon priprema koncert dva vrhunska saksofonska kvarteta i njihov zajednički nastup! Na koncertu 2. lipnja u velikoj će dvorani Teatra &TD nastupiti jedan od najznačajnijih svjetskih saksofonskih kvarteta današnjice – nizozemski Amstel Quartet, te jednako tako izniman i posvećen hrvatski saksofonski kvartet New Sax Quartet. Redom nevjerojatno talentirani glazbenici Remco Jak, Olivier Sliepen, Bas Apswoud i Ties Mellema okupili su se 1997. godine nakon turneje s National Youth Orchestra, nakon čega su svoje individualne vještine, virtuoznost i muzikalnost ujedinili u kvartet Amstel koji ne prestaje nizati nagrade, nastupati na svjetskim glazbenim pozornicama i dobivati ne samo odlične kritike, već i brojne obožavatelje diljem svijeta.

„Tehničke ograničenosti ne postoje, a muzičke granice tu su samo da bi ih se prešlo. Ovakav rad priskrbio je četvorki veliki broj obožavatelja diljem svijeta. Nije iznenađenje; izvedba Amstel Quarteta je poput pop koncerta. Energetična i iskrena komunikacija s publikom kroz glazbu koja je uvijek uzbudljiva i dirljiva.“ (Paul Janssen)

Hrvatski New Sax Quartet kojeg čine Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak zasigurno je jedan od glavnih aduta hrvatske suvremene glazbene scene. Svi redom diplomirali su Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Dragana Sremeca, nakon čega su se usavršavali na konzervatorijima u Parizu, Beču i Amsterdamu, kao i na seminarima kod renomiranih svjetskih saksofonista. Članovi New Sax Quarteta jedinstveni su u svojoj muzikalnosti, posvećenosti i izvođačkoj izvrsnosti, ali i u pažnji koju daju promociji glazbe hrvatskih skladatelja, kao i glazbi 20. i 21. stoljeća općenito.

„...zvijezde naredne večeri bili su članovi NewSaxQuartetta, ansambla koji je vrhunskim glazbovanjem, ali i iznimnom posvećenošću bio najbolje što se može dogoditi svim skladateljima...“  (Trpimir Matasović)

Amstel Quartet i New Sax Quartet pripremili su pojedinačne programe, kao i dvije skladbe koje će izvesti zajedno: riječ je o Cageovoj Four5, kojom će na taj način obilježiti stotu godišnjicu rođenja Johna Cagea, te o praizvedbi skladbe za saksofonski oktet Bupropion Avenue Gordana Tudora. Na programu Amstel Quarteta djela su nizozemskih skladatelja Albert van Veenendaala, Fant de Kantera, Otto Kettinga i Jorrit Dijkstre, dok će New Sax Quartet svirati djela hrvatskih skladatelja odnosno skladateljica Mirele Ivičević, Tene Ivane Borić i Dubravka Detonija, te skladbu austrijskog skladatelja Matthiasa Kranebittera.

Ova će suradnja i zajednički nastup ansamblima svakako pružiti priliku za razmjenu ideja, iskustava, ali i partitura, a zagrebačkoj publici priliku da uživa u vrhunskoj izvedbi suvremene glazbe.

Projekt je podržan od strane Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Koncert počinje u 21h, a ulaznice možete rezervirati na blagajni Teatra &TD svaki radni dan od 11 do 13h, te dva sata prije večernjeg programa, na broj telefona 01/4593 510. Cijena ulaznice je 50 kuna, a za studente košta 25 kuna.