Info

u fazi popunjavanja

Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

apap EU kulture programme

Kultura promjene

Radionica capoeire

Capoeira je brazilska borilačka vještina popraćena glazbom i pjevanjem koja odnedavno uživa planetarnu popularnost, a Škola capoeire Filhos de Bimba Zagreb održava treninge capoeire u polivalentnoj dvorani SD Cvjetno naselje već punih pet godina.

Oduševljenje brojnih polaznika, mahom studenata diljem Hrvatske i svijeta, proizlazi iz jednostavne činjenice - capoeira pospješuje čovjekove sposobnosti na nekoliko razina.

Pozitivno utječe na držanje, kondiciju, energiju, koordinaciju, ravnotežu i snagu. No, treniranjem se ne poboljšava samo fizička kondicija polaznika, već i ritam i pjevanje, a uz sve to se uči i portugalski jezik.

Isprobajte nešto novo, ostvarite odličnu fizičku formu i pritom se dobro zabavite!


FILHOS DE BIMBA ESCOLA DE CAPOEIRA

Danas u svijetu postoji bezbroj škola capoeire. Filhos de Bimba (Bimbina djeca) je samo jedna od njih, a osnovao ju je 1986. godine Manoel Nascimento Machado (Mestre Nenel), sin Mestrea Bimbe koji je i utemeljio capoeiru regionalsvojim revolucionarnim i metodičkim pristupom dotadašnjoj diskriminiranoj djelatnosti.

Mestre Nenel je predsjednik Filhos de Bimba te zajedno sa svojim timom profesora i suradnika (često nekadašnjih Bimbinih učenika) provodi ciljeve ove škole.

To postiže kroz satove capoeire, sviranja berimbaua i pjevanja, izrade muzičkih instrumenata, razgovore, radionice, seminare, festivale i kulturna događanja. Škola slijedi tradiciju koju je uspostavio Mestre Bimba: kroz «krštenje», diplome, osnovne i specijalizirane tečajeve.

Organizacija prenosi kulturno naslijeđe Mestrea Bimbe, a ta je da se capoeira promatra kao neka vrst građanske pripadnosti. Imajući na umu snagu kojom capoeira opčinja ljude, kroz nju postoji mogućnost rada na izgradnji poštovanja i toleranciji prema drugima, na vlastitim ograničenjima te na razvijanju samosvijesti; a sve to bez diskriminacije na osnovi društvene klase, rase, kulture, nacionalnosti, dobi, spola ili fizičkih predispozicija.

 

FILHOS DE BIMBA ZAGREB

Škola capoeire Filhos de Bimba Zagreb djeluje pod okriljem Hrvatskobrazilskog društva od 2006. godine, a od travnja 2011. kao samostalna neprofitna udruga. Djeluje kao podružnica škole Filhos de Bimba u Brazilu.

Djelatnost  škole sastoji se od treniranja capoeire regional, očuvanja ostavštine Mestrea Bimbe i prenošenja brazilske kulture kroz plesove kao što su samba, maculele i puxada de rede. Želja je škole živjeti u društvu izgrađenom u miru, nenasilju i toleranciji, i u tom smislu škola uvijek pokušava obrazovati sve koji se okušaju u capoeiri sa Filhos de Bimba.

Treninzi se odvijaju pod stručnim vodstvom Ive Reisa dos Anjosa (prof. Bacteria) koji ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom, mladima i odraslima.

Informacije; nstarcevic@gmail.com, 091/548-5984

 

Treninzi; Polivalentna dvorana SD “Cvjetno naselje” utorak od 21h, četvrtak od 20h, petak od 20.30


Opširnije

Zadnja izmjena: 10. Studeni 2011. u 14:08