Info

u fazi popunjavanja

Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

apap EU kulture programme

Kultura promjene

Kvartet KLANG (HR)

SVI.
12
Sub
12. Svibanj 2012.
Subota u 21:30
MM Centar — 40/20kn

Muzički salon poziva vas na koncert jednog od najperspektivnijih mladih ansambala posvećenih suvremenoj glazbi – koncert kvarteta KLANG koji će se održati 12. svibnja, s početkom u 21:30 u MM centru.

Članice kvarteta KLANG su mlade i iznimno talentirane pijanistice Vlatka PekoAna Lucić te udaraljkašice Anita PrimoracKaja Farszky. S djelovanjem ansambl je počeo 2009. godine pod mentorstvom doc. Katarine Krpan i red. prof. Igora Lešnika, no svojim su nastupima Vlatka, Ana, Anita i Kaja ubrzo dokazale da su spremne na aktivno sudjelovanje na hrvatskoj, a vjerujemo uskoro i na međunarodnoj suvremenoj glazbenoj sceni.

"Ako je fascinantna otvorenost članica kvarteta KLANG prema suvremenim hrvatskim skladateljima, kao i bezrezervna reakcija skladatelja prema glazbenicama, još je fascinantnija otvorenost njihove zajedničke publike. Rijetko se u Hrvatskom glazbenom zavodu (ili bile gdje drugdje u Zagrebu, osim možda na koncertima u sklopu Muzičkog Biennala Zagreb) mogu doživjeti takve ovacije suvremenoj glazbi. No, tajna uspjeha kvarteta KLANG zapravo je vrlo jednostavna - vrsne glazbenice neposredno i s uvjerenjem izvode kvalitetnu glazbu. A to je nešto što publika ne može ne prepoznati." (Trpimir Matasović, "Zarez")

Program

F. Đurović: Kling Klang Musik

Z. Tanodi: KLANG Maschine

A. Knešaurek: Etida za dva klavira i udaraljke

D. Legin: A Day in October

D. Palanović : Blue and Red

I. J. Skender: Closing time

L. Bernstein: West Side Story

Ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti na blagajni Teatra &TD dva sata prije koncerta, a za studente ulaznice koštaju 20 kuna.


O kvartetu KLANG:

Prvi javni nastup kvartet je održao u siječnju 2010. godine na otvorenju 7. međunarodnog udaraljkaškog festivala u Bjelovaru (IPEW), kada su članice kvarteta izvele Sonatu za dva glasovira i udaraljke Bele Bartóka, a u ožujku 2010. kvartet je u sklopu projekta Glazba danas - prvi put u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu - izveo koncertnu verziju Bartókove sonate za dva glasovira, udaraljke i orkestar, uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Od tada kvartet bilježi značajnije nastupe među kojima se ističu nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu ciklusa "Virtuoso", nastup na "Koncertu s predsjednikom" u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na ovogodišnjem međunarodnom udaraljkaškom festivalu u Bjelovaru (IPEW), te na Osorskim glazbenim večerima također ove godine.

Na 7. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika, koje čini sastavnicu festivala Samoborske glazbene večeri i održano je u rujnu 2010., kvartet KLANG osvojio je nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup. U obrazloženju nagrade istaknuto je da se kvartet KLANG u svom nastupu iskazao kao "sjajan komorni ansambl, ostvarivši vrhunski dojam koncertnog nastupa u cjelini, ali i u svim detaljima, pokazujući uigranost, šarm i radost u zajedničkom izvođenju, čime su nastup pretvorile u prvorazredni glazbeni doživljaj".

U ožujku prošle godine, članice kvarteta održale su samostalni recital u Hrvatskom glazbenom zavodu, između ostalog praizvevši i tri nova djela pisana upravo za njih.

Od nedavnih nastupa kvartet KLANG bilježi vrlo zapaženi recital u Samoboru krajem rujna na Samoborskoj glazbenoj jeseni, kao i nastup s ansamblom Cantus pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša čiju su novu kompoziciju tom prigodom i praizvele.

Važno je istaknuti i nastup u studiju Bajsić u sklopu HR Projekta i radio emisije Putovi hrvatske glazbe, kao i recital na Glazbenoj tribini u Opatiji gdje su na njihovom repertoaru bila djela isključivo hrvatskih autora, među kojima i praizvedbe dva nova djela.

Kvartet KLANG je dobitnik Rektorove nagrade 2011. godine.